Proiectul Educație prin sport și aventură le-a oferit copiilor din Castelu, județul Constanța, și Ponorâta-Coroieni, județul Maramureș, timp de un an, oportunitatea să se dezvolte și să se apropie de școală prin activități care i-au stimulat și i-au scos din rutina zilnică.
Copiii au făcut mișcare și au învățat despre importanța respectării unui program, despre nevoia unui efort susținut pentru a obține rezultate, despre fairplay. Au auzit des că trebuie să aibă încredere în ei înșiși și că fiecare dintre ei are un mare potențial.
În cadrul proiectului, 27 de copii (14 din Ponorâta, 13 din Castelu) au petrecut 10 zile de neuitat la Straja, județul Hunedoara, în tabere de educație prin aventură, alături de specialiștii Fundației Noi Orizonturi. 900 de copii, 275 de adulți (părinți profesori și reprezentanți din comunitățile locale), 41 de voluntari și 6 reprezentanți ai instituțiilor județene au participat la evenimentele comunitare Ștafeta pentru educație (Coroieni – 16 septembrie 2023, Castelu – 17 aprilie 2024). Peste 80 de fete și băieți din Castelu au participat la cluburi sportive săptămânale de fotbal și volei sub îndrumarea profesoarei de sport și cu ajutorul unor tineri voluntari.
„Pentru copiii din familii vulnerabile, taberele sunt o oportunitate unică să cunoască locuri și oameni noi, să aibă parte de experiențe care îi provoacă să se dezvolte, să primească încurajări energice și să înțeleagă lumea de dincolo de comunitatea lor. Îi fac să spere într-o viață mai bună, care e posibilă doar cu ajutorul educației. Cluburile sportive grupează copiii în echipe, nu după etnie sau statut social. Copiii au șansa să facă mișcare, să își dezvolte o pasiune și să vadă că efortul depus constant aduce rezultate. Lecții prețioase care le sunt de folos și în afara sălii de sport. Mișcarea și activitățile educaționale, care au loc în comunitate sau în afara lor, îi învață pe copii să fie curioși și perseverenți, să respecte regulile, să-și depășească limitele, să lucreze împreună, să-și respecte colegii și adversarii și, poate cel mai important, să lege prietenii”, declară Nadia Gavrilă, președinte Reality Check.
„Incluziunea adevărată necesită un spirit de echipă la nivelul întregii comunități, care se dezvoltă în timp și cu răbdare. În ambele comunități, Ștafeta pentru educație a ajuns simbolul prieteniei și al colaborării dintre copiii de toate vârstele, indiferent de statutul lor social. Evenimentul îi ajută să își dezvolte spiritul de echipă și interesul pentru educație. Îi inspiră să își dorească mai mult și să își atingă adevăratul potențial. Ștafeta pentru educație a devenit un eveniment cu tradiție atât la Castelu, unde a avut loc cea de-a V- a ediție, cât și la Coroieni, unde a ajuns la cea de-a III-a”, afirmă Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
Video-ul despre proiect poate fi urmărit pe canalul de YouTube Reality Check.
Proiectul „Educație prin sport și aventură“ a fost derulat de Asociația Reality Check și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul a continuat activitățile de educație prin sport testate cu succes și a contribuit la creșterea stării de bine a copiilor din Castelu și Coroieni prin cluburi sportive săptămânale de fotbal și volei, tabere de educație prin aventură pentru copii cu performanțe școlare și evenimente comunitare, cum sunt Ștafetele pentru educație. În activități a fost implicată întreaga comunitate: părinți, profesori, reprezentanți ai autorităților de la local la național, tineri din comunitate și voluntari.
Puteți fi și voi alături de copiii din Castelu și Ponorâta, prin alegerea unei donații recurente pe website-ul Asociației Reality Check.